#BKRK competition Selection
Ilse en Madelie2

Begin 2020 lanceerde VAKlab de BKRK-award #Glas. Voor de BKRK-award #Glas zijn we opzoek naar een creatieve ondernemer met een passie voor glas die door middel van een product, project, dienst of onderzoek het authentieke vakmanschap glas in al zijn facetten kan tonen. Het vakmanschap glas mag dus in de brede zin van het woord omvat worden.


We kregen 50(!) originele en boeiende inschrijvingen binnen. Het was dus zeker geen gemakkelijke keuze voor de jury om 10 geselecteerden te kiezen. Uit deze 10 zal er uiteindelijk de beste vakman/ vakvrouw verkozen worden. De uitreiking zal plaatsvinden bij Serax.
Van Roy Ilse en Viljoen Madeli

- VESSELS OF VOID


Madeli Viljoen (ZA), behaalde in 2020 haar Masterdiloma Object & Jewellery aan PXL-MAD, School of Arts te Hasselt waar ze momenteel een Master-na-Masterprogramma volgt aan de afdeling Fine Arts, Studio Sculpture and installation.


Ilse Van Roy (BE) is beeldend kunstenaar en docent aan PXL-MAD, School Of Arts, waar ze de glasstudio leidt.


Samen vormen ze het kunstenaars- duo VILJOEN-VAN ROY.


Vanuit hun individuele kunstenpraktijken zoeken ze naar synergieën waardoor de som meer kan zijn dan de delen. Beiden zijn ze geïnteresseerd om het archetype van de kruik verder te exploreren en de decoraties die we er vaak op terugvinden in de vorm van dieren en menselijke figuren. Historisch dienen deze versieringen als de overdragers van informatie, brengen verhalen rond bescherming en geven meer duiding aan de objecten. VILJOEN-VAN ROY wil onderzoeken hoe ze de Casting techniek én de techniek van het Glasblazen samen kunnen voegen. Alsook de integratie van textiel en metalen in relatie tot glas is een zoektocht die ze voor ogen hebben. Hun project brachten ze samen onder de titel: ‘VESSELS OF VOID'.